6. Sanayi Odaklı Öğrenci Projeleri Yarışması Ödül Töreni Coşkuyla Kutlandı

6. Sanayi Odaklı Öğrenci Projeleri Yarışması Ödül Töreni coşkuyla kutlandı. Yarışma görüntüleri için lütfen tıklayınız.

Çukurova Üniversitesi Adana Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun düzenlediği "6. Sanayi Odaklı Öğrenci Projeleri Yarışması" ödül töreninde, araştırma ve geliştirme çalışmaları ile öğrencilerin uygulamalı bilgi ve becerileri göz doldurdu. Tören, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Adana Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü olan Prof. Dr. Nazım AKSAKER, yarışmanın önemine değindi ve öğrenciler ile sanayi arasındaki köprünün güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) sağladığı eğitim desteğinin, projelerin geliştirilmesi ve öğrencilerin teorik bilgilerini pratiğe dökmeleri için ne kadar önemli olduğunu belirtti. Eğitim desteğinin, öğrencilerin yenilikçi projelerini hayata geçirmelerine imkan tanıdığını ve üniversitenin akademik başarısına katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Bu konuşmayı takiben Adana Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Ersin AKPINAR ise yaptığı konuşmada, sanayi bölgesinin yarışmaya ve öğrenci projelerine verdiği desteğin detaylarını paylaştı. Özellikle birinci seçilen projeye, geliştirme aşamasında sağlayacakları 100.000 TL'lik ekstra destekten bahsetti ve bu desteğin, projenin daha ileriye taşınmasına olanak tanıyacağını belirtti. Diğer projeler için de Adana Organize Sanayi Bölgesi'nin her zaman yanlarında olduğunu ve gerekli desteği sağlamak için hazır olduklarını ifade etti.

Son olarak Çukurova Üniversitesi AR-GE den sorumlu Rektör Danışmanı ve aynı zamanda öğretim üyesi olan Prof. Dr. Faruk KARADAĞ da, YÖK'ün eğitim desteğinin öğrenci projeleri ve sanayi iş birliğine sağladığı katkıları vurgulayan bir konuşma yaptı. Yarışmanın, üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirme hedefiyle uyumlu olduğunu ve bu tür desteklerin öğrencilerin araştırma ve geliştirme kapasitelerini artırdığını belirtti. Eğitim desteğinin, öğrencilere araştırma yoluyla öğrenme ve yenilikçi düşünme fırsatı verdiğini ve bu tür yarışmaların öğrencilerin kariyer gelişimi için kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Adana Organize Sanayi Bölgesindeki çeşitli firmalardan yarışmaya katılım sağlayan üst kurul ve değerlendirme jüri üyeleri, değerlendirme sürecindeki katkıları için sahneye davet edilerek değerli katkılarından dolayı teşekkür belgeleri verildi.

Yarışmanın projeler ve ödüller bölümü, genç öğrencilerin yaratıcılığını ve teknik becerilerini kutlayan heyecan verici anlarla doluydu. Yarışmada toplam 75000 TL lik ödül Adana Organize Sanayi Bölgesi tarafından verildi.

"PLC ile Motor Yol Verme ve Motor Devrinin Kontrolü" projesiyle Abdurrahman KUTLU ve Emre KARA, 10.000 TL'lik ödülle üçüncü sırada yerini aldı.

Yarışmanın ikinci basamağına gelindiğinde, güvenlik ve teknolojinin kesiştiği noktada duran "Yüz Tanıma ile Personel/Öğrenci Kontrol Sistemi" projesi, Emirhan ÖZDEMİR, Umut Kutay KURŞUN, Meliha GİRGİS, Mustafa ACAR tarafından geliştirildi ve 20.000 TL değerindeki ödülü hak etti. Bu projeye, Ulusoy Tekstil firması Genel Müdür Yardımcısı sayın Arif ŞENER geliştirilmesi ve işletmelerinde kullanılması için destek vereceklerini belirtti.

Zirveye ulaşan ve yarışmanın en büyük ödülünü kazanan ise, Tuğberk Yiğit KAYA ve Alihan GÜL'ünü zerinde çalıştığı "İnsansız Hızlı Yangın Söndürme Ve Uyarı Sistemi" oldu. Bu proje, 30.000 TL ile birincilik ödülünün sahibi oldu ve acil durum yönetimine akıllı çözümler getiren bir proje olarak dikkat çekti. Yarışmada birinci olan bu proje aynı saatlerde AOSB'ler arası yangın koordinasyon kuruu ile yapılacak toplantıda dinlenilmek üzere davet edildi.

"Iyi Fikir" kategorisinde ise Berke TEMİZER, Barış ÖZGÜVEN, Hızır ÖZÜNER'in "Termik Santral Modülü" projesi 2.500 TL ile üçüncülüğü elde etti. Gizem DEMİRCİ'nin "Yangına İlk Müdahale Sistemi" projesi ise 5.000 TL ile ikinci olurken, Merve Yaren Kopki, Gökçen Nur GÜLLÜÇAYIR, Yunus Emre EROĞLU, Nuray KÜTÜK tarafından geliştirilen "Numune Taşıma" projesi, iki kategoride birden kazanarak toplamda 7.500 TL'lik ödülün sahibi oldu.

Bu yıl 6.sı düzenlenen ve sanayiye odaklanan yarışmada 41 proje yarışırken, yüksekokulumuz bu projelerin tüm giderlerini 2017 – 2018 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı'ndan itibaren alınan YÖK Eğitim Desteği ile karşıladı. Bu etkinlik, yüksekokulumuzun bölgedeki etkinliğini artırmak ve sanayici ile öğrenci arasında değerli bağlar kurulmasını kolaylaştırmak amacıyla önemli bir adım oldu. Ödül töreni, katılımcıların sahneye davet edilerek çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu. Katılımcılara ve destek veren herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu tür etkinlikler, geleceğin mühendis ve teknoloji liderlerinin toplumumuza katkılarını artırarak, ülkemizin bilim ve teknoloji alanında ilerlemesine katkı sağlamaktadır.

Yarışmanın kapanış bölümünde katılımcılar sahneye davet edilerek hatıra fotoğrafı çekildi ve tören, tüm katılımcılara teşekkür edilerek sona erdi. Bu etkinlik, öğrencilerin yenilikçi düşüncelerini ve projelerini destekleyerek akademik ve sanayi işbirliğini teşvik etti.