2017 Temmuz ayında hayata geçirilen 7033 sayılı "Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"da, “Organize sanayi bölgelerinde kurulan meslek yüksekokulları için öğrenci başına ilgili yükseköğretim kurumlarına, Yükseköğretim Kurulu bütçesine bu amaçla tahsis edilen ödenekten eğitim desteği yapılabilir" hükmü çerçevesinde 2017 – 2018 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı'ndan itibaren Yüksekokulu'muzdaki Makina, Elektrik, Tekstil Teknolojisi ve Elektronik Teknolojisi Programı öğrencileri eğitim desteği almaya başlamışlardır.
Bu kapsamda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından sağlanan destek sayesinde öğrencilerimizin diğer meslek yüksekokullarından mezun öğrencilerden farklı kılmak amacıyla 2018 yılının Nisan ayından itibaren çeşitli alanlarda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı operatörlük belgeleri (bekoloader, ekskavatör ve forklift) ve sertifikalı eğitimler (diksiyon, ilkyardım, acil durumlarda kurtarma ve yangın eğitimleri) almış ve yeni dönemde de almaya devam edecektir.
Ayrıca, öğrencilerimiz 2018 – 2019 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı'ndan itibaren “3+1 İşyeri Eğitimi”ne başlamışlardır.
Bulunduğumuz bölgede Yüksekokulu'muzun etkinliğini artırmak ve “Sanayici – Öğrenci” tanışmasını kolaylaştırmak amacıyla; 29 Nisan 2019 tarihinde Adana Organize Sanayi Bölge Başkanlığı ile ortaklaşa olarak Üniversitemizdeki önlisans öğrencilerini kapsayacak “Sanayiye Uygulanabilir Proje Yarışması ve Kariyer Günü” etkinliği çalışmalarına başlanmıştır.
Öğrenciler, YÖK eğitim destekli "Sanayiye Uygulanabilir Öğrenci Projeleri" yarışmasına, ilgili bölüm öğretim elemanları danışmanlığında her biri özenle ve emekle hazırlanmış 67 projeyle başvuru yapmışlardır.
Bu yarışmanın düzenlenmesine ve gerçekleştirilmesinde katkısı bulunan Yükseköğretim Kurulu'na, Adana Organize Sanayi Bölge Başkanlığına, Çukurova Üniversitesi Öğretim elemanlarına ve Yüksekokulumuz çalışanlarına teşekkür eder, öğrencilere başarılar dilerim.
Prof. Dr. Nazım AKSAKER
Yüksekokul Müdürü
Çukurova Üniversitesi
AOSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Önceki Yıllara Ait Yarışmalarımız
SANAYİ ODAKLI ÖĞRENCİ PROJELERİ YARIŞMASI 2022
ÖNEMLİ DÖKÜMANLAR
YARIŞMA YÖNERGESİ
Yarışma Kategorileri
Yarışma kapsamında bir proje ile aşağıda yer alan kategorilerden başvuru yapılabilir.. Yarışmada öğrencilerin
Elektrik
Elektronik
Tekstil
Makine
Coğrafi Bilgi Sistemleri
ve diğer kategorilerde sanayiye uygulanabilir fikirlerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda temel uygulamalar ve el becerisi ile birlikte katma değeri yüksek olabilecek öğrenci fikirlerinin de sanayici ve akademisyen ile buluşturulması hedeflenmektedir.
Katılma Koşulları
Yarışmaya, ön lisans öğrencileri katılabilir. Bireysel olarak veya en fazla üç öğrenciden oluşan takımlar halinde başvuru yapılabilir. Başvuru, takım temsilcisi tarafından takım adına yapılır. Takım üyeleri ve varsa danışman bilgisi başvuru sahibi tarafından başvuruya eklenir.
Başvuruda ismi bulunan bütün öğrencilerin ortak başvuru yapması gerekmektedir. Aynı proje ile birden fazla başvuru yapılamaz.
Bir öğrenci birden fazla başvuruda yer alabilir. Başvurunun bireysel veya takım halinde yapılması bu koşulu değiştirmez.
Proje başvurularının öğrencilerin bağlı bulundukları meslek yüksekokulları tarafından belirlenen öğretim elemanı danışmanlığında yapılması gerekmektedir. Bir başvuruda en az bir danışman bulunmalıdır.
Yarışmaya mevcut ticarileşmiş bir ürünle başvurulamaz. Projeler, özgün iş fikri veya uygulama veya var olan bir uygulamanın geliştirilmiş/genişletilmiş kullanımı amaçlarına yönelik hazırlanmalıdır.
Proje başvuruları, 2022 yılı Sanayi Odaklı Öğrenci Projeleri Yarışması Başvuru Formu ve gerekli belgeler ile yapılır.
Değerlendirme Kurulu
Ç. Ü. Adana Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları ve A.O.S.B sanayici iş adamlarından oluşan bir kurul projeleri değerlendirecektir.
Süreç
Aşağıda yer alan belgelerin yarışmaya katılacak tüm öğrenciler tarafından 7 Nisan 2023 tarihine kadar proje.basvuru.2022@gmail.com adresine gönderilmesi gerekmektedir. (Yarışmaya birden fazla öğrenciden oluşan takımlar halinde başvuru yapılacaksa, başvuru, takım temsilcisi tarafından takım adına yapılır. Takım üyelerine ait evraklar ve danışman bilgisi takım temsilcisi tarafından başvuruya eklenir.)
Öğrenci Bilgi Formu (Yarışmaya birden fazla öğrenciden oluşan takımlar halinde başvuru yapılacaksa, tüm öğrenciler için ayrı ayrı hazırlanacaktır.)
Öğrenci/lerin başvuru son başvuru tarihine (7 Nisan 2023) kadar alınmış resmi nitelikli (imzalı veya barkodlu) öğrenci belgesi (e-devlet üzerinden alınan ve program bilgilerini içeren barkodlu öğrenci belgeleri de kabul edilir.)
Proje Raporu Hazırlama Klavuzuna göre hazırlanmış PDF formatında Proje Raporu (en az 2 an fazla 20 sayfa). Proje raporu hazırlama klavuzu için tıklayınız.
Varsa projeye ait video kaydı (boyutu 10 MB’ı geçmeyen ve FLV formatında) sisteme eklenebilir. Video eklenmesi zorunlu değildir.
Başvuru sırasında yarışma kategorisinin seçilmesi zorunludur. Birden fazla alanı kapsayan projelerde projenin özgün/yenilikçi unsurunun önde olduğu alanın seçilmesi gerekir.
Başvuru sistemi kapandıktan sonra sistemde öğrenci ve danışman bilgileri dahil hiçbir değişiklik talebi kabul edilmez.
Başvuru sonrasında ön inceleme, bilimsel değerlendirme ve final sergisinden oluşan değerlendirme süreci başlar.
Değerlendirme Yöntemi
Çevrimiçi olarak alınan başvurular, ilk olarak MYO Proje Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenir, eksik ve/veya hatalı belge ile yapılan başvurular yarışmadan elenir. Başarılı bulunan projeler, MYO Proje Değerlendirme Komisyonu tarafından final yarışmasına davet edilir. Final yarışmasında projeler, sanayicilerden oluşan jüri tarafından mülakat yoluyla değerlendirilir. İki veya üç öğrencinin yer aldığı projelerin final yarışmalarına davet edilmeleri durumunda, yarışma ve sunumda tüm öğrencilerin bulunması zorunludur. Zorunlu durumlarda katılım sağlanamaması halinde öğrencilerin projede bulunan diğer başvuru sahiplerine muvafakatname vermeleri gerekir, aksi halde proje yarışmadan elenir. Final değerlendirmeleri 9-11 Mayıs 2022 tarihlerinde yapılacak olup, değerlendirmeye katılacak öğrencilerimize değerlendirmelerin yapılacağı yer, tarih ve saat e-posta yoluyla bildirilecek ve yüksekokul web sayfasında yayınlanacaktır. Değerlendirmeler en fazla 10 dakika sunum ve anlatım, 5 dakika soru cevap şeklinde gerçekleştirilecektir. Mülakat sırasında proje sahibi öğrencilerin sunum yapmaları beklenir. Başarılı bulunan projelere Birincilik, İkincilik, Üçüncülük ödülleri verilir. Proje başvurularının değerlendirmesi, sanayiciler tarafından objektif olarak yapılır. Jüri kararı kesindir ve değerlendirme sonucuna yargı yolu dışında itiraz kabul edilmez.
*Ticari bir değeri olduğu düşünülen projeler için yarışmadan önce TÜBİTAK’ın patent desteklerinin incelenmesi ve www.turkpatent.gov.tr adresinden patent başvurusunda bulunulması önerilir.
Değerlendirme Kriterleri
Bölge ve Final Yarışmasında projeler, Özgünlük/Yenilikçilik, Yöntem ve Süreç, Uygulanabilirlik ve/veya Kullanılabilirlik, Katma Değer ve/veya Yaygın Etki kriterlerine göre değerlendirilir.
1. Özgünlük / Yenilikçilik
Konu seçimi özgün, daha önce çalışılmamış bir konu olmalıdır,
Projenin hangi gereksinimleri karşılayacağı belirtilmelidir,
Proje önerisinde kullanılan yöntem, teknik, model ve bilişsel gibi tekniklerden en az biri yenilikçi boyut göstermelidir,
Proje ileri/yeni teknolojiler içermeli/üretmelidir,
Proje çıktısının mevcut ürün/süreç/yöntemlere göre üstünlükleri bulunmalıdır,
Patent, Endüstriyel tasarım, copyright vb. fikri/sınai mülkiyet hakkı elde etme olasılığı yüksek olmalıdır.
2. Yöntem ve Süreç
Tasarımda kullanılan yöntem, analiz ve modelleme teknikleri uygun ve yeterli olmalıdır,
Proje çıktıları (prototip üretimi, deney, test, sayısal analiz, simülasyon, anket vb. yöntemlerle) doğrulanmalı ve geçerli kılınmalıdır,
Sunum kalitesi (rapor, poster, sözlü sunum ve prototip vb.) yüksek olmalıdır.
3. Uygulanabilirlik ve/veya Kullanılabilirlik
Projede elde edilen çözüm mevcut şartlarda uygulanabilmeli/ üretilebilmelidir,
Proje yeni projeler, iş ortaklıkları ve işbirlikleri oluşturma potansiyeline sahip olmalıdır,
Proje çıktılarının pazarlanabilme, transfer edilebilme ve kabul görme olasılığı yüksek olmalıdır,
Proje sonucunda fikri ve sınai mülkiyet haklarının paylaşımı ve gizlilik üzerinde anlaşmaya varılmış olmalıdır.
4. Katma Değer ve/veya Yaygın Etki
Proje çıktılarının sektöre/ülke ekonomisine katma değer sağlama yeteneği yüksek olmalıdır,
Proje çıktıları stratejik öneme sahip olmalıdır,
Proje çıktılarının çevresel, toplumsal ve ekonomik sürdürülebilirlik unsurları göz önüne alınmalıdır,
Projenin ulusal ve uluslararası bilgi birikimine katkısı yüksek olmalıdır.
Değerlendirme kriterlerinin ağırlıkları eşittir.
Aşağıda belirtilen etik ihlal gerekçelerinden herhangi birinin tespiti halinde proje elenir, verilen ödül geri alınır.
Etik İhlal Gerekçeleri
Projenin başvuru sahibi ve varsa muvafakatname veren öğrenci/ler tarafından gerçekleştirilmemiş olması,
Yararlanılan kaynakların belirtilmemesi, intihal yapılması,
Bireylerin temel hak ve özgürlüklerine müdahale edilmesi,
Bireylere fiziksel veya ruhsal zarar verilmesi,
Proje kapsamında yürütülen çalışmaların halk sağlığı ve güvenliği için risk teşkil ettiğinin/edeceğinin anlaşılması, (özellikle radyoaktif maddeler, tehlikeli deney setleri, toksik ve kanserojen vb. maddeler ihtiva eden projeler)
Projede kullanılan/toplanan kişisel bilgilerin paylaşılması,
Kurumlarda yapılacak çalışmalarda gerekli olduğu halde kurum yetkililerinden izin alınmaması,
Yarışma Takvimi
Proje Başvurusu ve Prototip
Teslimi Son Başvurusu : 7 Nisan 2023
Final Değerlendirilmesi : 9-11 Mayıs 2023
Ödül ve : 24 Mayıs 2023
Ödüller
Birincilik Ödülü 2023 Yarışması için 15.000 Lira olarak Güncellenmiştir
İletişim Bilgileri
Adres : Ç. Ü. Adana Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Sarıçam/ADANA
Tel : 90 (322) 3945234
Faks : 90 (322) 3945235
e-posta : teknikbilimler@cu.edu.tr
web : http://tbmyo.cu.edu.tr