Üretimde yetişmiş insan gücünün yerini doldurulamaz kılan şey, eğitimi ve becerisidir. Eğitim seviyesi ile verimlilik arasında sıkı bir ilişki bulunmaktadır. Eğitim seviyesi arttıkça verimlilik artmakta ve kalite yükselmektedir. Günümüz sanayi sektörü, kendi üretim teknolojisine göre bilinçlenmiş ve kuruluşlarını kendi amaçları doğrultusunda tamamlamış bir sanayi tipidir. Gelişmelerini kendine hedef seçtiği üretim biçimi içerisinde sürdürüp bütünlüğünü, ortaya koyduğu görüşlerle tamamlamaktadır. Çalışma düzeni ile sektöründe, rekabet kabiliyetinin en üst noktasına ulaşmayı ve bu alanda teknolojik gelişmeler oldukça bunları da kendi bünyesinde almayı hedeflemektedir.
Makine teknikerinin, özellikle üretim teknolojisi içindeki önemi oldukça fazladır. İyi yetişmiş bir makine teknikeri, isletmelerdeki verimin artmasında büyük rol oynamaktadır. Bu nedenle, Meslek Lisesi ve devamında Meslek Yüksekokul Makine programından mezun olarak makine teknikeri unvanı kazanan kişiler aşağıdaki bilgi ve becerileri kazanır:
Makina Programından mezun olan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavını (DGS) kazanmaları durumunda kayıt yaptırabilecekleri alanlar oldukça fazladır. Bu 4 yıllık lisans bölümleri şunlardır:
Kaynak teknolojileri alanında ilgili kavram ve terminolojiyi öğrenmiş ve özümsemiş, bu sektörde ihtiyaç duyulan yeni sistemleri tanıma ve uygulama kabiliyetine haiz, gerek kaynak işlemi esnasında ve gerekse kaynak işlemi sonrasında ortaya çıkacak sorunları çözebilecek, çözümler üretebilecek yeteneklere sahip, sektörün ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılayabilecek donanımlı, mevcut geleneksel kaynak sektörünü bulunduğu konumdan daha ileri götürebilecek, kalite güvence de dâhil olmak üzere iş hazırlama, tasarım ve işletim sistemlerinde görev alabilecek bilince sahip istihdam olanağı yüksek aranan eleman yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Kaynak Teknolojisi teknikerinin, özellikle üretim teknolojisi içindeki önemi oldukça fazladır. İyi yetişmiş bir kaynak teknolojisi teknikeri, isletmelerdeki verimin artmasında büyük rol oynamaktadır. Bu nedenle, Meslek Lisesi ve devamında Meslek Yüksekokul Kaynak Teknolojisi programından mezun olarak kaynak teknolojisi teknikeri unvanı kazanan kişiler aşağıdaki bilgi ve becerileri kazanır:
Kaynak Teknolojisi Programından mezun olan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavını (DGS) kazanmaları durumunda kayıt yaptırabilecekleri alanlar oldukça fazladır. Bu 4 yıllık lisans bölümleri şunlardır: